Please rotate your device

Hoofdkantoor EMA: veel kwaliteit in korte tijd

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=45627

Door Ronnie Weessies, redacteur

Naar verwachting wordt eind dit jaar het nieuwe gebouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam opgeleverd. Daarmee heeft het EMA binnen twee jaar nadat werd besloten om te verhuizen vanuit Londen een nieuw hoofdkantoor aan de Zuidas. Dit kon worden bewerkstelligd dankzij versnelde procedures in het voorproces en een hoge mate van efficiëntie tijdens de bouw.

Terwijl de komst van het EMA naar Amsterdam de nodige voeten in aarde had, schiet het nieuwe gebouw bijna als een paddenstoel uit de grond. Binnen zes maanden na de bouwstart werd in september 2018 het hoogste punt van de tachtig meter hoge gebouwkern al bereikt. Het EMA heeft in afwachting van zijn nieuwe kantoor inmiddels een tijdelijke huisvesting in Sloterdijk betrokken.

Het EMA-gebouw gaat twintig verdiepingen en 1.300 werkplekken tellen. Ook bevat de nieuwbouw conferentiezalen, die worden verdeeld over de eerste drie verdiepingen. Het ontwerp ligt in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, in combinatie met MVSA Architects (architectuur), Fokkema & Partners (interieur) en OKRA Landschapsarchitecten (landschapsontwerp).

Representatief
In amper twee jaar tijd moest er een hoogwaardig en representatief kantoorgebouw verrijzen, dat tevens voldoet aan hoge duurzaamheidsambities. Het EMA-pand voldoet aan de BREAAM Excellent-graad en wordt bijna-energieneutraal. Het proces voorafgaand aan de realisatie is versneld door de verschillende fases te versnellen en waar mogelijk te overlappen.

Zo had projectarchitect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf al een voorontwerp klaar toen officieel besloten werd het EMA van Londen naar Amsterdam te verhuizen. De aannemers die mee boden op de tender hadden hun teams op dat moment ook al samengesteld. Op die manier kon het ontwerp bijvoorbeeld nog worden aangescherpt, terwijl de bouw al gestart was.

Tijdens de bouw wordt maximaal gebruik gemaakt van prefabricatie, waardoor onderdelen van het gebouw tegelijkertijd op verschillende locaties seriematig geproduceerd kunnen worden. Dat geldt voor zowel elementen van het exterieur als het interieur, laat het Rijksvastgoedbedrijf weten. Door zoveel mogelijk ‘offsite’ te werken, blijft de bouwplaats vrij voor het eigenlijke bouwen.

Heldere uitstraling
Het EMA bewaakt de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor mens en dier in de EU. In de architectuur wordt het karakter van het controle- en kennisinstituut gerepresenteerd in onder meer een heldere uitstraling en een hoge mate van ritmiek. Omdat het EMA ook een publieke organisatie is, wordt met behulp van veel glas de nodige transparantie betracht.

De gevel is opgebouwd uit een raster van aluminium penanten en liggers, die in combinatie met de (specifiek afgestemde) diepte van de ramen bijdragen aan zonwering. Het aluminium is voorzien van een lichte bronzen kleur, de raamkozijnen worden in een donkerder bruin uitgevoerd. Ter afronding van de gevelcompositie zijn de ‘frames’ op de bovenste verdiepingen groter.

Het gebouw wordt zowel binnen als buiten van groen voorzien. Zo kunnen medewerkers een luchtje scheppen in een daktuin en wordt het atrium voorzien van beplanting die onder meer bijdraagt aan luchtzuivering. Het groen biedt bovendien een tegenwicht aan de rationele architectuur en verzacht de overgang van buiten naar binnen, zo luidt het achterliggende idee.

 

 

Hoofdkantoor EMA: veel kwaliteit in korte tijd