Please rotate your device

Opener en toegankelijker karakter voor gebouw Rivierstaete

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=45435

3 januari, 4:06

Ronnie Weessies Redacteur

Afgelopen jaar is het verbouwde complex Rivierstaete in Amsterdam opgeleverd. Het pand, dat bij diens oplevering in 1973 het grootste kantoorgebouw van Europa was, heeft een nieuwe schil en indeling gekregen. Door zijn opener en toegankelijker karakter moet het gebouw meer een relatie aangaan met de Amstel en de bebouwing uit de omgeving.

Rivierstaete, dat is ontworpen door Hugh Maaskant, werd al gauw na diens oplevering ‘de apenrots’ genoemd vanwege zijn grote gesloten blokken. Om het gebouw wat vriendelijker en uitnodigender te laten ogen, heeft MVSA Architects het 28.000 vierkante meter omvattend gebouw opengewerkt; de wit betegelde gevels zijn vervangen door wandhoge ramen.

Tevens is het gebouw voorzien van royale buitenruimtes, met een 325 meter m² groot dakterras met een skybar als letterlijk hoogtepunt. Verder zijn op verschillende niveaus beplante terrassen aangebracht, waarbij het groen niet alleen het verblijf veraangenaamt maar ook de randen van het gebouw naar buiten toe verzacht. Dit gedeelte van het project is overigens nog niet geheel afgerond; de oplevering volgt evenals van bepaalde delen van het interieur dit voorjaar.

Vides
Het vele glas en de buitenruimtes brengen verder veel daglicht het gebouw binnen en vergroten de verblijfskwaliteit ook binnen. Om de ruimtelijke kwaliteit en flexibiliteit voor de gebruikers verder te vergroten, zijn vides toegevoegd aan het interieur. De openbare ruimte rond het vernieuwde Rivierstaete is ontworpen door Buro Sant en Co.

Omwille van de duurzaamheid is het gebouw onder meer voorzien van klimaatplafonds die worden gecontroleerd door een geavanceerd systeem en energie-efficiënte verlichting met daglichtcontrole en bewegingssensoren. Ook beschikt het pand over een wko-systeem en drievoudig isolerende beglazing.

Geurt Brinkgreve Bokaal
Rivierstaete behoorde tot de genomineerden voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018. Deze prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject ging naar de renovatie van het Burgerweeshuis.

Opener en toegankelijker karakter voor gebouw Rivierstaete