Please rotate your device

Universiteitsbibliotheek: Eigentijds interieur met respect voor historie

Universiteitskwartier_Amsterdam University Library_Interior Design

Universiteitsbibliotheek: Eigentijds interieur met respect voor historie

 Universiteitskwartier winter 2018

 

In het definitieve interieurontwerp van de nieuwe Universiteitsbibliotheek speelt de geschiedenis van het gebouw een prominente rol.

De uitdaging was groot: een bibliotheek inrichten in een gebouw dat daar oorspronkelijk niet voor gemaakt is. “Maar het is gelukt”, zegt Maarten Schumacher van MVSA Architects. “We hebben zeven kilometer boeken op een overzichtelijke en praktische manier een plek kunnen geven en realiseren zo’n 1000 nieuwe studieplekken voor studenten. Alle ruimte is benut.”

Historie

De ontwerpers hebben de geschiedenis van het voormalige ziekenhuis als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. “Zo hebben we de lambrisering teruggebracht op een eigentijdse manier. De vloer van de voormalige operatiekamers loopt over in de muur, zoals vroeger. En met kleuren en zones hebben we eenheid gebracht in de vele niveauverschillen in het gebouw. Bijzonder is dat het overdekte atrium nog steeds als buiten voelt door de inrichting met bomen en planten.”

“We realiseren zo’n 1000

nieuwe studieplekken voor

studenten.”

Maarten Schumacher

 

21ste eeuw

In het ontwerp zitten nog meer speciale ruimtes die aansluiten bij 21ste eeuwse eisen. Maarten: “Er is een brainstormkamer waar alle wanden uit whiteboard bestaan, een groene kamer met een boom in het midden omdat het effect van groen op leren positief is, een kamer met losse podiumdelen voor oefening van presentaties en debatten en een offline room voor contemplatie. Ook is er een multifunctionele onderwijszaal met verrijdbare meubels zodat je de ruimte flexibel kunt inrichten.”

Input studenten en medewerkers

Marloes van Wagtendonk begeleidde het proces vanuit de UB. “Studenten en medewerkers zijn in meerdere fases van het ontwerp geconsulteerd. Omdat de wensen nogal divers waren, is gekozen voor veel verschillende soorten studie-, werk en ontmoetingsplekken. Individuele studieplekken tussen de collectie, ruimtes voor overleg, flex- en stilteplekken en gelegenheid om elkaar te treffen in de gangen en het Atrium.”

Kleurkeuze

In het ontwerp worden ingetogen kleuren af en toe afgewisseld met stevige tinten in het meubilair. “In het groene Atrium komt knalrood meubilair. Maar in de voormalige ziekenzalen, waar grote delen van de collectie komen, geven de boeken voldoende kleur en karakter aan de ruimte, daar kiezen we voor ingetogen kleuren”.

 

Universiteitsbibliotheek: Eigentijds interieur met respect voor historie