Please rotate your device

WTC in Utrecht opent deuren: tientallen huurders ingetrokken

https://www.ad.nl/utrecht/wtc-in-utrecht-opent-deuren-tientallen-huurders-ingetrokken~a498ef7b/

 

Marco Gerling 12-09-18, 21:28 Laatste update: 13-09-18, 10:17

Al ruim voor de officiële ingebruikname was het nieuwste WTC voer voor discussie, vanwege de ligging. ,,Twee jaar lang hebben we het een stukje donkerder zien worden, als je aan de ‘verkeerde’ kant werkt’’, grapt burgemeester Van Zanen daarom tijdens de opening. Het gebouw staat pontificaal voor die andere nieuwe eyecatcher op de skyline van Utrecht: het stadskantoor.

Maar vandaag is er geen ruimte voor wanklanken. Van Zanen spreekt liefkozend over zijn nieuwe ‘buren’, die hij dagelijks met de fiets passeert en waar hij ook tijdens zijn middagpauze nogal eens eet. Met de komst van het internationaal georiënteerde WTC is Utrecht niet alleen kantoorruimte en vele honderden nieuwe arbeidsplaatsen rijker. Ook bezoekers die niet in het gebouw werken zijn welkom. Zoals in het grand café, de fietsenstalling voor bijna 1000 fietsen of in het restaurant. Niet voor niets is pontificaal tussen de passerende reizigers gekozen voor een open en transparant gebouw, met ronde vormen en veel lichtinval.

Maar de voornaamste invulling van het WTC is kantooroppervlakte: bijna 30.000 vierkante meter verdeeld over 14 van de in totaal 18 verdiepingen. Al die bouwlagen zijn ook volop in beeld tijdens de opening, vooral door twee afdalende acrobaten. Hangend aan een koord en opgezweept door muziek dalen zij af aan de buitenzijde.

Bewust gekozen voor Utrecht

Manager Ronald van der Waals van eigenaar en vastgoedinvesteerder CBRE Global Investors hoort en ziet alles met genoegen aan. ,,We hebben het gebouw dat hier eerst stond al in 2007 gekocht. In 2014 zijn we begonnen met de eerste ontwerpen voor dit WTC en in 2016 met de eerste paal. Eindelijk is het nu af, op deze unieke plek vlakbij onze eerste ontwikkeling in Utrecht: de Volksbank. Of ook de overige tien procent verhuurd gaat worden? Dat gaat nu zeker gebeuren.’’

Van der Waals legt uit dat bewust gekozen is voor Utrecht. ,,Omdat we ons verbonden voelen met dit gebied. We willen hier nog lang blijven en er is ook nog genoeg te doen in deze omgeving.’’ Hij is blij met het internationale karakter van de nieuwe huurders en ook Van Zanen verwacht dat door de komst van het WTC zijn stad een nieuwe markt aanspreekt. Opvallend is dat veel van die huurders toch vooral een Nederlandse oorsprong kennen. Met namen als: Aalberts Industries, supermarkt SPAR, adviesbureau Hiemstra & De Vries, &Morgen, Synchroon, Nationale Hypotheek Garantie, Van Diepen van der Kroef Advocaten en Vermaat.

Onder opzwepende klanken van de Utrechtse band Kensington, gemixt door de Utrechtse dj RAI dalen de acrobaten ondertussen verder af. Op het plein aan het Stadsplateau filmen ondertussen vele tientallen reizigers net als honderden genodigden het spectaculaire tafereel. Terwijl werknemers van de eerste huurders met oortjes in de feestelijkheden op weg naar huis snel laten voor wat ze zijn en zich richting treinen haasten.

Lint doorknippen

Het slotstuk van vandaag vormt het traditionele knippen van een lint. Dat gebeurt door een gemêleerd gezelschap. Een van de knippers is Nel van der Meijde (56), geboren en getogen Utrechtse. Ze is blij dat ze gevraagd is: ,,Ik ben de schoonmaakster en kom hier al sinds mei’’, klinkt het trots en met een grote glimlach. ,,Ja, ik ken het gebouw bijna het beste van alle aanwezigen hier, ik kom hier iedere dag.’’

Met de komst van WTC Utrecht zijn nu 13 WTC’s geopend in Nederland. In meer dan honderd landen zijn wereldwijd WTC’s gevestigd. Verreweg de meeste daarvan staan in de Verenigde Staten, meer dan 50.

 

WTC in Utrecht opent deuren: tientallen huurders ingetrokken