Please rotate your device

While imposing, the Brutalist 1975 building occupied by the Dutch Ministry of Finance was distinctly unfriendly. Its fortress-like concrete volumes closed it off from the city and its people. Inside, staff struggled with an old-fashioned, rather claustrophobic working environment. The need to update the structures to modern levels of comfort and energy consumption provided an opportunity to soften its hard shell, creating a more open public face, fluid contemporary work spaces and even some areas for citizens to enjoy.

Location
The Hague

Project completion
2009

Client
Rijksvastgoedbedrijf
Ministerie van Financiën

Building surface
66.000 m2

Solutions
Interior design

Brutalist character

We were careful to preserve the interior’s Brutalist character, showcasing the rough concrete surfaces with their wooden formwork motifs and the visible load-bearing structure of the building.

Flexibility

With an eye on the building’s future sustainability, we focused on flexibility, so that changes in layout and use are easy to implement. Walls can be moved without opening up ceilings, and raised floors allow for a simplified data infrastructure. The renovated office space accommodates 1,750 employees,sover seven floors: two below ground, including parking and sport facilities, and five above ground, with meeting rooms, a library, offices and a restaurant. In total, the building now provides 66,000 m2 of floor space.

Project credits

  • Project title
  • Ministry of Finance: interior design
  • Solutions
  • Interior design
  • Expertise
  • Interior design
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 66.000 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • The Hague
  • Start project
  • 2004
  • Completion
  • 2009
  • Partners
  • Combinatie Safire: ABN Amro, Burgers Ergon, GTI, ISS, Strukton
  • Client
  • Rijksvastgoedbedrijf
  • Ministerie van Financiën

Related Projects