Please rotate your device

While imposing, the Brutalist 1975 building occupied by the Dutch Ministry of Finance was distinctly unfriendly. Its fortress-like concrete volumes closed it off from the city and its people. Inside, staff struggled with an old-fashioned, rather claustrophobic working environment. The need to update the structures to modern levels of comfort and energy consumption provided an opportunity to soften its hard shell, creating a more open public face, fluid contemporary work spaces and even some areas for citizens to enjoy.

Location
The Hague

Project completion
2008

Client
Rijksvastgoedbedrijf
Ministerie van Financiën

Building surface
66.000 m2

Solutions
Offices, Public

Embracing the urban context

In order to transform Jo Vegter and Mart Bolten’s austere concrete monument into a lively new element in the urban landscape, we added a strong measure of transparency. A glass façade wraps the concrete structure, with silvery olive trees rather than sheer walls now on view to passers-by. The cut-away entrance makes the building more approachable and less formal in appearance, effectively giving it a new heart. All this was achieved while preserving the original structure, which is one of the best examples of Brutalism in the Netherlands.

Open to the public

The original building contained two courtyard gardens. We turned one of the two into a public space which is accessible via two welcoming entrances. We covered the second courtyard with a glass roof, creating an atrium where the ministry’s staff and visitors can meet and mingle. The gardens have been landscaped and planted with tamarind trees and orchids. Green elements including palm gardens are included in the building’s upper storeys too, creating an inspirational environment for workers. Enhancing the building’s function as a city landmark, we also added a winter garden at the corner of the Korte Voorhout and Prinsessegracht, where silvery olive trees now grow in a two-storey high glass space.

Energy gains

The glass façade that softens the harsh Brutalist lines of the ministry is not only aesthetic. It also acts as a climatic and acoustic buffer zone, contributing to the overall sustainability of the building. The façade also improves ventilation, helps control condensation and prevent cold draughts. The renovated structure makes huge energy savings thanks to the use of thermal energy storage together with a ceiling cooling system. As a result of all these interventions, the building’s energy performance coefficient (EPC) is 0.89 – way below the required 1.40.

Flexible interior

We were careful to preserve the interior’s Brutalist character, showcasing the rough concrete surfaces with their wooden formwork motifs and the visible load-bearing structure of the building. With an eye on the building’s future sustainability, we focused on flexibility, so that changes in layout and use are easy to implement. Walls can be moved without opening up ceilings, and raised floors allow for a simplified data infrastructure. The renovated office space accommodates 1,750 employees,sover seven floors: two below ground, including parking and sport facilities, and five above ground, with meeting rooms, a library, offices and a restaurant. In total, the building now provides 66,000 m2 of floor space.

PPP first

This commission gained our office important experience in working with a new contract form. This was the first time that the Dutch government had put one of its office buildings out to tender in the form of a Public-Private Partnership. This pilot scheme encompassed design, build, finance, maintenance and operations. A project analysis later showed that a saving of 15% was achieved in comparison with conventional tendering.

Project credits

  • Project title
  • Ministry of Finance
  • Design approach
  • For the Dutch Ministry of Finance, we reimagine a closed-off Brutalist building as a sequence of transparent, partly public spaces.
  • Solutions
  • Offices
  • Public
  • Expertise
  • Architecture
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 66.000 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • The Hague
  • Start project
  • 2004
  • Completion
  • 2008
  • Partners
  • Combinatie Safire: ABN Amro, Burgers Ergon, GTI, ISS, Strukton
  • Client
  • Rijksvastgoedbedrijf
  • Ministerie van FinanciĂ«n

Awards

  • Mies van der Rohe Rohe Award 2009 - nomination Ministry of Finance The Hague
  • BNA Buidling of the year (BNA Gebouw van het jaar) 2009 - Regio Delta - Ministry of Finance The Hague
  • PPP Award 2011 - 1st prize over all - Renovation Ministry of Finance The Hague

Related Projects