Please rotate your device

The site of MVSAÔÇÖs new residential building, bounded by the Valeriusstraat, Valeriusplein and Lassusstraat, is in the heart of Oud Zuid – a well-heeled area of Amsterdam known for its elegant, rather monumental 19th-century architecture. The demolition of the old Valerius clinic presented us with a unique opportunity – new residential building on this scale is a rarity in this area.

Location
Amsterdam

Project completion
2021

Client
Valeriusplein B.V.

Building surface
13,200 m┬▓

Solutions
Residential

Public and private

Our new design follows the contours of the previous building with its U-shaped plan. The exterior – the public face of the complex – is characterized by rich detailing in brick, which harmonizes with the character of the immediate surroundings. The more private courtyard fa├žade is deliberately different, with a high level of transparency creating a softer interior and a more contemporary atmosphere. The courtyard is separated from the public road by a stretch of green, which reinforces the feeling of an inner sanctum removed from the bustle of the city.

Accent on health

Designed for older residents, the complex has an accent on health and wellbeing. As well as 28 high-end homes with parking spaces, it houses a swimming pool and a wellness and fitness centre. Located on the ground floor are a number of social, neighbourhood-oriented facilities, including, as now intended, a pharmacy and a caf├ę. Meanwhile in the Lassustraat, an independently operating ÔÇśhealthcare villaÔÇÖ will also offer tailor-made care.

Fa├žade fascinations

The outer fa├žade of the U-shaped building in executed in brick, a homage to the rich heritage of Oud Zuid architecture. The fa├žade is clearly, and rather classically, articulated in three zones. The plinth is executed in natural stone, while the middle section is in brick with vertical fa├žade openings, natural stone lintels and stone pilaster profiles creating a pleasing rhythm. The third, crowing section of the fa├žade is treated in two different ways. On the Valeriusstraat side, it features a recess, capped by a transparent canopy. This offset adds extra interest and liveliness to the fa├žade. The Lassusstraat fa├žade meanwhile has its vertical stone pilaster transform into a horizontal band just below the eaves.

The classical elements of the design are a homage to the rich heritage of Oud Zuid architecture

Plinth variations

The plinth made of natural stone, is enhanced by the use of different textures, which also subtly mark the secondary entrances and exits of the apartments.

To emphasize the difference in functions, the plinth surrounding the social facilities on Lassusstraat and Valeriusstraat is the height of a full floor. For the apartments on the Valeriusstraat, however, the plinth is kept low, and that line is continued into the courtyard on the Valeriusplein.

Into the light

The interior is bright and light thanks in large part to the transparent courtyard fa├žade, which features vertical piers between the fa├žade openings and sliding fronts in a regular rhythm. Around the courtyard the outdoor areas of the apartments are arranged. These are finished in ceramic tiles from Koninklijke Tichelaar and are fully glazed. Continuing the theme of transparency, a metal fence stretching between brickwork piers is detailed so as to allow a view of the courtyard from the street, even while providing privacy.

Stained-glass heritage

The old Valerius clinic was famous for its iconic stained-glass windows by artist Matthieu Wiegman, a major figure in the Bergen School. Completed in 1938, the colourful works later suffered serious damage, but large parts survive which are being integrated into the new design. The stained glass fragment from the main entrance, for example, finds a new home beneath the canopy of the new main entrance, adding a touch of history to the new design.

Project credits

  • Project title
  • Valeriusplein
  • Design approach
  • In the heart of AmsterdamÔÇÖs stately Oud Zuid quarter, our stylish Valeriusplein apartment building is beautifully in character with the neighbourhood, while striking a fresh, contemporary note.
  • Solutions
  • Residential
  • Expertise
  • Architecture
  • Status
  • In progress
  • Building surface
  • 13,200 m┬▓
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • Amsterdam
  • Start project
  • 2016
  • Completion
  • 2021
  • Partners
  • Landscape: DELVA Landscape Architects
  • Client
  • Valeriusplein B.V.

Related Projects