Please rotate your device

We were entrusted with the masterplan of La Grande Cour, one of three blocks defining a new urban landscape in the former port area of Westerdok in Amsterdam. We organised our development around three courtyards and three tall periscopes, cantilevered high above the courtyards to create a sculptural ensemble of solids and voids. The result is an impressive and liveable piece of architecture, with a strong presence, wide perspectives and a sense of spaciousness surprising in a high-density building.

Location
Amsterdam

Project completion
2008

Client
City Cour Combinatie VOF: Bouwfonds, MAB, Smit's Bouwbedrijf

Building surface
46.800 m2

Solutions
Residential

New urban statement

Part of the redevelopment of the old port area of Westerdok, La Grande Cour is a high-density complex with a metropolitan feel – appropriately enough, as it lies just outside the bustling old centre of Amsterdam. The mixed-use development unites 253 residential units, 2500 m2 of street-level shopping and restaurant space and an underground parking garage in a waterfront location on the IJ. We worked closely on the project with two other offices: Heren 5 and Architekten Cie. Each office focused on one of the courtyards around which the residential units are arranged. This three-pronged approach gives the entire development some lively variations in style, within a unified approach.

Three courtyards, three approaches

Each of the three courtyards in the complex achieves a highly individual feel and together they put outside space at the heart of the development, providing ample breathing space for the high-density housing complex. While close cooperation between the offices ensured a unified façade approach, we encouraged a playful diversity in the courtyards themselves. Heren 5 opted for a gently rising stepped stone courtyard surrounded by wooden terraces, and Architekten Cie designed an orange ‘bouncy ground’ courtyard sliced through by a snaking wooden path. Our own courtyard contains a garden of gravel and lavender with a full-grown tree of heaven (Ailanthus altissima) as its centrepiece.

Voids and views

Our design is characterised by voids. On the ground floor, there are three courtyards, while the arrangement of the cantilevered periscopes above creates two huge apertures on the side of the building facing Central Station. The dramatically overhanging periscope, created with the help of consultant engineers Van Rossum, adds to the theatricality and extroversion of La Grande Cour with its expansive gesture towards the city. The large openings and raised periscopes ensure that almost all the residential units enjoy extensive views, adding enormously to the residents’ quality of life despite the development’s high density level (300 residential units per hectare).

La Grande Cour demonstrates a playful diversity of detailing within a unified architectural style

Project credits

  • Project title
  • Westerdok La Grande Cour
  • Design approach
  • Pierced by voids and crowned with periscopes, our daring yet functional mixed-use development makes an adventurous urban statement in a revitalised Amsterdam neighbourhood.
  • Solutions
  • Residential
  • Expertise
  • Architecture
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 46.800 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • Amsterdam
  • Start project
  • 2000
  • Completion
  • 2008
  • Client
  • City Cour Combinatie VOF: Bouwfonds, MAB, Smit's Bouwbedrijf

Awards

  • BNA Buidling of the year (BNA Gebouw van het jaar) 2008 - Region Noord-West/Centrum - La Grande Cour Westerdok Island Amsterdam
  • NEPROM award 2009 - category regional and urban development - La Grande Cour Amsterdam

Related Projects