Please rotate your device

Een vertrouwd ijkpunt in het volop in ontwikkeling zijnde zakengebied van Amsterdam is het glanzende en transparante Atrium op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg.

Boque_Atrium Zuidas

Katja van Roosmalen

Atrium Amsterdam

Een vertrouwd ijkpunt in het volop in ontwikkeling zijnde zakengebied van Amsterdam is het glanzende en transparante Atrium op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg. Het is een van de eerste gebouwencomplexen van de Zuidas. MVSA Architects zorgde voor de renovatie van de bestaande gebouwen en ontwierp twee nieuwe torens. Gevelbekledingspecialist Aldowa bracht de opmerkelijke meanderende aluminium gevelband aan die alle torens omarmt.

De twee nieuwe in het oog springende torens – een van vijftig en een van zeventig meter hoog – leveren meer dan 25.000 vierkante meter aan extra kantoorruimte op met binnentuinen over meerdere verdiepingen, en daarnaast ook ruimtes met publieke functies, zoals een fitnessgelegenheid, een koffiebar en restaurants.

‘De uitdaging was’, vertelt projectarchitect Jeroen Schilder van MVSA Architects, ‘om de vijf torens onderling te verbinden. Dat lukte door de eerste verdieping van de gebouwen een hart te geven van waaruit alle ruimtes worden ontsloten. Het Atrium heeft nu niet drie maar vijf afzonderlijke atria waarvan de extra twee een brug slaan tussen bestaande bouw en nieuwbouw.’

Gevelbanden. Aan de buitenzijde valt de gevelband op. Dit is meer dan een smaakvolle versiering, een strik om het cadeau. Het zorgt ervoor dat nieuw en oud én interieur en exterieur in elkaar overvloeien. Dat wordt versterkt door het gebruik van duurzame en robuuste materialen die in kleur harmoniëren. Zo zijn de gevelelementen afgestemd op het reeds aanwezige bruinroze natuursteen en zorgden Aldowa en Dijkman coatings dat de golvende aluminium band een speciaal ontwikkelde hoogglanzende bronsgouden coating kreeg. Samen met het getinte glas en de antracietkleurige kozijnen ontstaat een chic totaalbeeld. De bronsgouden armen versterken bovendien de visuele omhelzing van de nieuwe torens. Wie goed kijkt ziet dat de gevelelementen op de hoeken verlopen van smal naar breed waardoor de ronde hoeken van de torens op subtiele wijze worden geaccentueerd en er samen met de gebogen glazen raampartijen vloeiende lijnen ontstaan. Ook de noppen in de geponste voorplaten zijn subtiele details, waar Aldowa speciaal gereedschap voor aanschafte.

Elementengevel. ‘Om de snelle bouwtijd te kunnen realiseren, kozen we voor een elementengevel. In samenwerking met Alkondor Hengelo zijn in onze fabriek in Rotterdam geprefabriceerde en geassembleerde gevelelementen op 16.000 vierkante meter geveloppervlak gemonteerd’, vertelt Richard Sliep, projectleider van Aldowa. ‘Sommige van die elementen zijn zes meter lang en wegen drieduizend kilo’, weet hij.

Postzegelwerk. Niet alleen de gevelelementen voor de torens, maar ook die van de wintertuinen, de gehele droogloop en de atriumkap van de hoofdentree komen op het conto van Aldowa. ‘Een logistieke uitdaging’, noemt Sliep dit project. ‘We hebben veel tijd in de voorbereiding gestopt. Met een BIM-model en 3D is alles digitaal gevisualiseerd. In een heel vroeg stadium hebben we overlegd met de klant, de architect, de aannemer en de engineers. En we hebben de projectcoördinatie, de fabricage en de montage op ons genomen. Die uitgebreide voorbereiding en de goede samenwerking met alle partijen heeft zich terugbetaald’, zegt hij. ‘Zo konden we bijvoorbeeld met projectarchitect Jeroen Schilder van MVSA Architects over detaillering praten en zaken tijdig aanpassen die niet, anders, of efficiënter konden.’ Omdat er op de bouwplaats minimale ruimte beschikbaar was, spreekt Sliep van ‘postzegelwerk’. ‘De gevelelementen zijn bij Aldowa in de fabriek samengesteld op basis van “IKEA” montagetekeningen. De elementen kregen een unieke codering. Zo hoefden ze op de bouw alleen nog maar op het juiste kozijnelement te worden bevestigd. Hierna zijn de complete elementen met de torenkraan op de juiste plek aan de gevel gemonteerd. Elke verdieping heeft een montagecyclus van zeven werkdagen. Voor elke cyclus rijden twee vrachtwagens met zo’n 75 geassembleerde gevelelementen naar Amsterdam’, verklaart hij het ingewikkelde maar geslaagde gepuzzel.

Het Atrium is BREEAM Excellent gecertificeerd.

 

Architect MVSA Architects

Opdrachtgever Icon Real Estate en G&S Vastgoed

Aannemer Bouwcombinatie De Nijs/Dura Vermeer

Leverancier Aldowa

Specificaties geprefabriceerde aluminium gevelelementen.

 

Een vertrouwd ijkpunt in het volop in ontwikkeling zijnde zakengebied van Amsterdam is het glanzende en transparante Atrium op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg.