Please rotate your device

The basic philosophy behind the construction of the new Haga Hospital or HagaZiekenhuis building in The Hague was the Planetree model for patient healthcare, which aims to create an environment in which everyone feels at home – patients, visitors and medical staff alike. We took the key elements of this philosophy and – together with all the parties concerned – applied them to designing and building a transparent, light and airy, patient-centred environment. The new hospital building operates as a public-private partnership (PPP), which has been put out to tender by HagaZiekenhuis for the next twenty years as a DBM project (Design, Build & Maintain).

Location
The Hague

Project completion
2015

Client
HagaZiekenhuis

Building surface
36,000 m2

Solutions
Health care

Single site

The HagaZiekenhuis is one of the largest hospitals in the Netherlands. The hospital’s outlying regional departments have now been consolidated at a single site. Covering an area of 34,500 m², the new section now accommodates anaesthesiology, oncology, haematology and a day-patient clinic (AOHD), as well as operating theatres, the Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) and the Mother & Child Centre.

Planetree

The task put before the VolkerWesselsHaga building consortium was clear. Create a healing environment that enables HagaZiekenhuis to implement its Planetree healthcare philosophy – an approach that aims to provide as many benefits as possible to its patients, visitors and medical staff. For patients, the benefits include faster recovery times, reduced anxiety and stress, and a greater sense of well-being. For staff, the benefits include a more pleasant and efficient working environment aimed at reducing absenteeism and boosting motivation. In other words, a major impetus for the organization as a whole.

Separate flows

We studied the Planetree approach carefully and as a result opted to focus on the hospital’s logistics as the architectural basis for the design. This entailed separating the building’s various flows. The new building is built in a figure of eight with two landscaped atria on two scales – one for children and one for adults. Walking distances have been kept to an absolute minimum throughout the entire building.

Light & transparency

We responded to the logistical challenge of streamlining patient, visitor, staff and delivery flows as efficiently and effectively as possible by creating as much light and transparency as possible in central communal areas. The design is such that wherever you are in the building you can always look outside – either directly or indirectly through another space or room. Both atria have glass roofs.

Elevated walkway

The landscaped atria are connected by an elevated walkway. It not only connects in a literal sense, but also figuratively insofar that people from every hospital department can meet and mingle here.

Single rooms

MVSA designed the hospital wards with almost exclusively single rooms to aid and speed recovery. Adult patients always have an outside view and children can always see out into the corridor from their rooms. This helps satisfy their curiosity and allows them to stay in touch with their surroundings. If able, they may always go to the communal play area off ward. So instead of isolation, children are encouraged to meet and play. Equipment, medicine and nursing care simply go with them.

Less stress

Studies have shown that a child-friendly environment that distracts sick children from their predicament can help reduce stress, anxiety and the perception of pain. This helps them recover more quickly and contributes towards creating a more positive hospital experience. We specifically designed children’s wards to help reduce stress and anxiety levels. MVSA invited experience design agency Tinker Imagineers to create a ‘moving’ storyline for the Juliana Kinderziekenhuis. Five cuddly characters – Hugg, Happy, Fold, C-bot and Fizzle – come to life all around the children in unique, animated wall projections. They accompany children on their ‘adventure’, making them laugh and distracting them from their situation.

User groups

Even during initial brainstorming sessions, it became readily apparent that it was time to say farewell to the stark, enclosed spaces and rooms that traditionally form the basis for most hospitals. Hospital visits and admissions are already stressful enough as it is. It was time for transparency and light. We cleared our agendas and set aside the time to sit down with twenty user groups. We sat with each user group on ten separate occasions for two hours at a time and involved them fully in discussing extremely complex issues. These ranged from logistics to the workability of treatment rooms, from patient room positioning to their exact dimensions and layouts.

Colour

We created a basic neutral palette which is rolled out throughout the total complex. This basic palette, consisting out of different ‘whites’, ‘greys’ and a darker anthracite accent, brings brightness, clearness and tranquility to the environment. To emphasize the identity of each care unit and different specialties like for example radiology, policlinics and anesthesiology, we have added bright and strong colors.

Continuity

The VolkerWesselsHaga consortium faced several major challenges. One of these challenges was to keep the hospital open during construction work. Other challenges included requirements for accelerated completion times and maximum efficiency levels. It succeeded in every respect thanks to its comprehensive, multi-disciplinary approach. MVSA Architects is proud to be a member of this consortium. Consortium members acted as one, providing HagaZiekenhuis with a single point of contact and relieving it of every conceivable burden. ‘Efficiency’ entailed using ‘vibration-free’ construction techniques, i.e. without pile driving, so as to minimize any nuisance to patients, staff and visitors.

BREAAM-NL Excellent

From the very outset, design work took account of the hospital’s long-term maintenance requirements. Durable materials and smart systems have been used throughout that operate based on natural processes. This culminated in the recent award of BREEAM-NL certification with an ‘Excellent’ rating.

Project credits

  • Project title
  • Haga Hospital
  • Solutions
  • Health care
  • Expertise
  • Architecture
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 36,000 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • The Hague
  • Start project
  • 2012
  • Completion
  • 2015
  • Partners
  • Consortium VolkerWesselsHaga, existing of: Boele & Van Eesteren, KondorWessels Projecten, Homij bv, Imtech bv
  • Client
  • HagaZiekenhuis

Awards

News & Publications

New Haga Hospital building delivered

New Haga Hospital building delivered

The VolkerWesselsHaga consortium has delivered the final section of the new building for the Haga Hospital in The Hague. This […]

Read more 
MVSA lectures at conference Building the Future of Health 2016

MVSA lectures at conference Building the Future of Health 2016

The MVSA design team, responsible for the design of the exterior and interior of the new Haga Hospital in The […]

Read more 
MVSA lectures at TU Delft

MVSA lectures at TU Delft

On Thursday the 17th of September the Symposium on (Re-)Design and management of Hospitals will take place at TU Delft. […]

Read more 
FRAME March/April issue on color and wellbeing

FRAME March/April issue on color and wellbeing

FRAME has published the Juliana Children’s Hospital in their 2016 March/April issue (#109) about the use of color relating to […]

Read more 
Highest point construction new Haga Hospital

Highest point construction new Haga Hospital

After having commenced building last May the highest point in the construction of the new Haga Hospital was reached in […]

Read more 

Related Projects