Please rotate your device

The basic philosophy behind the construction of the new HagaZiekenhuis building in The Hague was the Planetree model for patient healthcare, which aims to create an environment in which everyone feels at home – patients, visitors and medical staff alike. We took the key elements of this philosophy and – together with all the parties concerned – applied them to designing and building a transparent, light and airy, patient-centred environment. The new hospital building operates as a public-private partnership (PPP), which has been put out to tender by HagaZiekenhuis for the next twenty years as a DBM project (Design, Build & Maintain).

Location
The Hague

Project completion
2015

Client
HagaZiekenhuis

Building surface
34.000 m2

Solutions
Interior design

Light & transparency

We responded to the logistical challenge of streamlining patient, visitor, staff and delivery flows as efficiently and effectively as possible by creating as much light and transparency as possible in central communal areas. The design is such that wherever you are in the building you can always look outside – either directly or indirectly through another space or room. Both atria have glass roofs.

Elevated walkway

The landscaped atria are connected by an elevated walkway. It not only connects in a literal sense, but also figuratively insofar that people from every hospital department can meet and mingle here.

Single rooms

MVSA designed the hospital wards with almost exclusively single rooms to aid and speed recovery. Adult patients always have an outside view and children can always see out into the corridor from their rooms. This helps satisfy their curiosity and allows them to stay in touch with their surroundings. If able, they may always go to the communal play area off ward. So instead of isolation, children are encouraged to meet and play. Equipment, medicine and nursing care simply go with them.

Less stress

Studies have shown that a child-friendly environment that distracts sick children from their predicament can help reduce stress, anxiety and the perception of pain. This helps them recover more quickly and contributes towards creating a more positive hospital experience. We specifically designed children’s wards to help reduce stress and anxiety levels. MVSA invited experience design agency Tinker Imagineers to create a ‘moving’ storyline for the Juliana Kinderziekenhuis. Five cuddly characters – Hugg, Happy, Fold, C-bot and Fizzle – come to life all around the children in unique, animated wall projections. They accompany children on their ‘adventure’, making them laugh and distracting them from their situation.

Colour

We created a basic neutral palette which is rolled out throughout the total complex. This basic palette, consisting out of different ‘whites’, ‘greys’ and a darker anthracite accent, brings brightness, clearness and tranquility to the environment. To emphasize the identity of each care unit and different specialties like for example radiology, policlinics and anesthesiology, we have added bright and strong colors.

Project credits

  • Project title
  • HagaZiekenhuis: interior design
  • Solutions
  • Interior design
  • Expertise
  • Interior design
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 34.000 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • The Hague
  • Start project
  • 2012
  • Completion
  • 2015
  • Partners
  • Tinker Imagineers
  • Karres + Brands Landschapsarchitecten
  • Client
  • HagaZiekenhuis

Related Projects