Please rotate your device

MVSA + Stefano Boeri wint MIPIM Future Projects Award

https://www.dearchitect.nl/architectuur/nieuws/2019/03/mvsa-stefano-boeri-wint-mipim-future-projects-award-101207502

Wonderwoods van MVSA Architects + Stefano Boeri Architetti is de ‘Overall Winner’ van de MIPIM / The Architectureal Review Future Projects Award. “Wonderwoods is een voorstel dat groen en natuur naar het hart van de stad brengt, in dit geval Utrecht in Nederland, een samenloop van wegen, spoorwegen en waterwegen.”

Het project dat in Utrecht zal worden gebouwd bestaat uit twee negentig meter hoge torens. In het complex komen woningen, kantoren en publieke faciliteiten. De ambities voor de gevel zijn bijzonder, de architect belooft voor de eerste toren een groene gevel die 5.4 ton CO2 per jaar absorbeert. In de tweede toren komt een groot groen atrium.

Het jurypanel gaf het volgende commentaar: “Door biodiversiteit naar de stad te brengen, wil het complex het centrum worden van een gezond stadsdeel. De eerste toren, ontworpen door Stefano Boeri, behandelt de natuur als een essentieel element in de architectuur. De andere door MVSA is extravert, smeedt verbindingen tussen de natuur aan de binnen- en buitenkant van het gebouw.”

Verbinding met natuur

De jury schrijft dat de verbinding tussen stad en natuur een opvallende factor was bij de winnende inzendingen. De prijswinnaar in de categorie Hotel & Leisure is bijvoorbeeld Tropicalia. Het hotel ontworpen door Coldefy & Associés omvat een dubbele koepel van 20.000 vierkante meter. In de koepel bevindt zich een tropisch bos, waterval, zwembad voor Amazone-vissen naast een auditorium, een restaurant, de hotelkamers en een laboratorium.

MIPIM/ The Architectural Review Future project Awards

De MIPIM / The Architectural Review Future Project Awards is dit jaar in samenwerking met MIPIM, het jaarlijkse vastgoedfestival in Cannes. Het evenement trekt rond de 20.000 internationale bezoekers. Aan 21 projecten verdeeld over zestien categorieën is een prijs uitgereikt. De prijsvraag focus zich op onderscheidende in niet-gerealiseerde of onvoltooide projecten. De jury let daarbij op de impact die de projecten op de omliggende gemeenschap zullen hebben.

De juryvoorzitter is dit jaar de hoofdredacteur van Architectural Review Paul Finch.

MVSA + Stefano Boeri wint MIPIM Future Projects Award