Please rotate your device

In our new city hall for Groningen, we put meeting and interaction centre stage, creating an environment where citizens and city staff can easily encounter and talk to each other. Structuring our design around two large, light and open atria with indoor gardens makes the building intrinsically sociable, contributes to the flexible layout, and encourages new ways of working.

Location
Groningen

Project completion
2013

Client
City of Groningen

Building surface
17.000 m2

Solutions
Offices, Public

Places to meet

A welcoming, functional and flexible place for employees and citizens and the most sustainable office building in the Netherlands – these were the ambitious requirements of the city of Groningen for its new 17,000 m² council building on the Harm Buiterplein. We translated the brief into a carefully designed, innovative city hall featuring large, open spaces complete with indoor gardens, forming a relaxing, naturally lit inner landscape.

A public face

The larger atrium on the east side of the building is open to the general public, and so forms the city council’s public face. Lit by daylight and featuring an indoor garden, the atrium is a bright, friendly space for both office staff and city people. There are various places to meet, including information desks and consulting rooms. We carefully placed these meeting areas so as to limit additional security measures to a minimum, to preserve the building’s approachable character.

“This building is a pleasant meeting place for city people and council employees. Designed for flexible working, it is unusually sustainable. It is an asset to the city and a place to be proud of.” -Alderman Ton Schroor, Groningen City Council (Personnel & Organisation).

Daylight and greenery

On the west side of the building, the second atrium is smaller and intended as a meeting place and lunch area for city staff. Like the larger atrium, it introduces abundant daylight and greenery into the building, creating a pleasant and relaxing atmosphere and encouraging interaction.

Innovative solutions

The brief from the city of Groningen called for a high level of flexibility and sustainability – which naturally led us to some innovative solutions. One of these involved using a new type of hollow-core concrete flooring. This meant that we could create greater column-free spans, meaning that large meeting rooms could be realised more easily. In addition, integrating systems into the hollow-core flooring means that technical adjustments can be made if the spatial layout is changed.

The brief called for a high level of flexibility and sustainability

New ways of working

Our flexible design concept ensures that the building easily unites its functions – private offices plus public and semi-public spaces – under one (partly glass) roof, and that it will be able to adapt to any future developments in organisation and operation. The layout was inspired by new work-style concepts. In our design, activity-based workspaces are spatial building blocks that can be moved, mixed and matched throughout the building’s overall grid.

The layout was inspired by new work-style concepts

Project credits

  • Project title
  • City hall Groningen
  • Design approach
  • Two open, expansive social spaces put interaction at the heart of our welcoming and sustainable city hall for Groningen.
  • Solutions
  • Offices
  • Public
  • Expertise
  • Architecture
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 17.000 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • Groningen
  • Start project
  • 2009
  • Completion
  • 2013
  • Partners
  • Karres + Brands Landschapsarchitecten
  • Draaijer en Partners
  • Client
  • City of Groningen

News & Publications

New Municipal Office opens its doors

New Municipal Office opens its doors

On Monday 2 December the new Municipal Office in Groningen opened its doors for the public. The new municipal public […]

Read more 
Harm Buiterplein one of the most energy efficient buildings

Harm Buiterplein one of the most energy efficient buildings

The municipal building at the Harm Buiterplein in Groningen, is one of the most energy efficient buildings of The Netherlands, […]

Read more 
Official Opening Municipal Office Groningen

Official Opening Municipal Office Groningen

Thursday, February 20th, the new Municipal Office Groningen, location Harm Buiterplein, was officially opened. Present were several hundred people who […]

Read more 
Seminar sustainable building in Municipal Office Groningen

Seminar sustainable building in Municipal Office Groningen

Sustainable building compels conscious and often difficult choices in design and implementation. The essential question is: what is the optimum […]

Read more 
Gemeentekantoor nominee for Groninger Building Award

Gemeentekantoor nominee for Groninger Building Award

The new Municipal Office Groningen (Gemeentekantoor Groningen) is nominated for the ‘Groninger Gebouwenenquête 2014’, the annual Award for the best […]

Read more 
M.O. Groningen Finalist Sustainability Award 2014

M.O. Groningen Finalist Sustainability Award 2014

The Municipal Office Groningen has been shortlisted for the Sustainable Architecture Award 2014 (Award Duurzame Architectuur). The prize giving ceremony […]

Read more 

Related Projects