Please rotate your device

We know Heineken Hoek – prominently positioned on a corner of the Leidseplein – as one of Amsterdam’s top cafés. Its refurbishment forms part of the overall re-landscaping of Leidseplein and is intended to redefine the café within its surroundings. We won the design competition for this prestigious project in 2011, which is expected to be completed in 2018.

Location
Amsterdam

Project completion
2018

Client
Caransa Groep B.V.
Heineken Nederland B.V.

Building surface
2650 m2

Solutions
Hospitality

The Leidseplein Renewal

Heineken Hoek’s new plans form an integral part of the urban renewal plans currently being implemented in and around Leidseplein. The new design adds a certain calm and coherency to the square’s look and feel, thanks to its transparency, the use of high-grade durable materials and harmonization with neighbouring buildings.

City Centre

Heineken Hoek’s new design was carefully created to blend in with its new setting, in close consultation with Amsterdam’s spatial planning department. The design also conformed with the city council’s urban-planning framework for Leidseplein, as well as other criteria for the city centre as a whole, as formulated in its policy document.

Terrace

At the city council’s request, the existing conservatory will make way for a transparent awning covering a terrace and entrance ways. The entire ground-floor façade has outward-opening doors.

Multi-Purpose

The vertical window layout blends seamlessly with the city centre’s streetscape and the choice of a double façade gives the building a particularly light and airy feel. The new interior splits the bar and café across basement, ground-floor and first-floor levels. Upper floors will be converted into a new four-star hotel. This new combination of activities in conjunction with the Heineken Hoek’s new architectural design will enhance numerous aspects of the surrounding area.

Façade

The new design’s glass, diamond-shaped façade makes a reference to the famous Koh I Noor diamond – Persian for ‘Mountain of Light’. This diamond was cut for the British Royal Family by one of Amsterdam’s leading diamond cutters, Levie Voorzanger, in 1852. The building’s outer façade is made from glass and its inner façade from white cladding with subtle, triangular, triple-relief patterning. This material, colour and patterning carry over to the roof that contains the same elements. The outer façade is made up of triangular pieces of glass mounted at varying angles to create a diamond effect. At night, energy-saving LED lighting illuminates the interior of the façade.

Sustainability

From the outset, all parties involved in the design process have been working towards making the building as sustainable and energy-efficient as possible, in compliance with the BREEAM-NL rating system. BREEAM is the benchmark in sustainable design and development for buildings in the Netherlands. BREEAM-NL assesses sustainability levels throughout a building’s design, construction, completion, usage and demolition phases. The aim will be to attain BREEAM-NL certification with an ‘Excellent’ rating.

Project credits

  • Project title
  • Heineken Hoek
  • Solutions
  • Hospitality
  • Expertise
  • Architecture
  • Status
  • In progress
  • Building surface
  • 2650 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • Amsterdam
  • Start project
  • 2013
  • Completion
  • 2018
  • Client
  • Caransa Groep B.V.
  • Heineken Nederland B.V.

News & Publications

Transformation Heineken Hoek at Leidseplein

Transformation Heineken Hoek at Leidseplein

Together with our partners Caransa Groep and Heineken Nederland we are currently working on the transformation of the Heineken Hoek […]

Read more 

Related Projects