Please rotate your device

The Kromhout barracks (Kromhoutkazerne) have been the new headquarters of the Royal Netherlands Army since 2011. Designing its new base of operations was – logistically speaking – a particularly complex assignment, because we had to accommodate so many different aspects. We ultimately succeeded in creating 3,300 workspaces at the barracks. In addition, there are also 19 hectares of sports, meeting, dining and encampment facilities.

Location
Utrecht

Project completion
2012

Client
Rijksvastgoedbedrijf
Ministerie van Financiën

Building surface
190.000 m2

Solutions
Interior design

Three Zones

In partnership with restoration architects Bureau Frits and landscape architects Karres & Brands, we used these listed buildings and structures as a cultural and historical leitmotif for the new Kromhoutkazerne design. The design also consisted of three parts – the Strip, the Field and the Wedge. The barracks’ main entrance is spacious and clearly laid out. Its canopy forms a connection with the forecourt and the inner three zones. We also added new public spaces with an eye to future growth and possible expansion plans.

Project credits

  • Project title
  • Kromhout Barracks: interior design
  • Solutions
  • Interior design
  • Expertise
  • Interior design
  • Status
  • Completed
  • Building surface
  • 190.000 m2
  • Country
  • The Netherlands
  • City
  • Utrecht
  • Start project
  • 2006
  • Completion
  • 2012
  • Partners
  • Combinatie Safire: ABN Amro, Burgers Ergon, GTI, ISS, Strukton
  • Client
  • Rijksvastgoedbedrijf
  • Ministerie van Financiën

Related Projects