Holland Casino Venlo

  • Location

    Venlo

  • Project completion

    2019

  • Building surface

    9.900 m2

  • Client

    Holland Casino

First impressions are lasting impressions

The new Holland Casino is immediately recognisable, thanks to its bold, organic design and spectacularly interactive façade. Located next to a major road junction, the building offers an unforgettable experience for passers-by as well as casino visitors.

The overall design tells one single, consistent story and portrays Holland Casino exactly as it wants to be seen: as an integrally designed iconic destination that is both successful and adaptable and offers the best possible customer experience.

09 ©Corné_Clemens resized copy.jpg
entrance ©Corné Clemens

Border beacon

Our building is an important calling card for Venlo. The region is gaining momentum and both the casino and the city aspire to compete on an international level. In fact, due to its location near the German border, the new casino serves as a gateway to the Netherlands for its many German visitors – a good reason for its expressive bloom-like form to nod towards the Netherlands’ famous flower-growing tradition. Layer by layer the illuminated corolla rises from the heart of the building and is beautifully visible from the highway, acting as an enigmatic beacon.

Architect-Hospitality-Holland-Casino-Venlo-MVSA-2.jpg
aerial view
33 - Situatie 1_500 A0L- color_180205 resized copy.jpg
Urban plan

All-embracing design

The casino is an example of holistic and integral design. The concept grew out of a unified vision of architecture and sustainability, achieving a natural cohesion between landscape, architecture and interior.

The holistic approach was elaborated at every level of the plan, and can be felt throughout the building.

The casino reveals itself as a giant bloom rising from the landscape. Its flowery forms extend to the surrounding grounds, and even beyond the borders of the plot. The roof’s enormous petals turn toward the road, as though to the sun, showing themselves in their full glory.

Holland Casino Venlo exploded view © MVSA Architects-01.png
Exploded view ©MVSA
05 - Holland Casino Venlo exterior MVSA Architects ©Laurens Eggen.jpg
©Laurens Eggen

Total design

Rather than opting for a collection of sustainability solutions the design is a total concept that includes the identity of Holland Casino and embraces the cradle-to-cradle ambitions of Venlo’s local government in an integrated and unifying way. The outer spaces form the ‘soil’ in which our building grows and provides air, water and energy. The experience created here is that of the façade and the magical inner world. Together, the outdoor space and buildings form a whole. The architectural design is closely intertwined with the integral sustainability concept. This makes Venlo’s new venue a pioneer of sustainable C2C development.

32 - Integraliteit ontwerp Holland Casino Venlo - MVSA-01.png
Sustainability concept

Sculptural reality

A grand staircase leads to the entrance. Leading up to this, a path is flanked by twin ponds dotted with illuminated water lilies.

The visitor is guided by the casino’s intuitive routing into the heart of the building, where the design concept unfolds. The flowing organic forms are accentuated throughout by the lighting scheme.

The heart of the flower is central to the atrium. From the stem, a structure of laminated wooden strips rises up to form the corolla, the flower head, defining the appearance of the interior.

An invitingly designed central bar revolves around the flower stalk and extends over the different levels of the building. This bar transforms into staircases and forms the highlight of the interior.

The bar has a private seating area on the gaming-floor level and an open seating area above, giving lively views.

03 - Holland Casino Venlo Interior MVSA Architects ©Barwerd van der Plas.jpg
Entrance ©Barwerd van der Plas
02 - Holland Casino Venlo Interior MVSA Architects ©Barwerd van der Plas.jpg
Entrance ©Barwerd van der Plas
18 ©Barwerd_van_der_Plas.jpg
Atrium ©Barwerd van der Plas
08 - Holland Casino Venlo Interior MVSA Architects ©Barwerd van der Plas.jpg
Staircase ©Barwerd van der Plas
  1. Level 00
Group 9 Group 9

Land, sky, sea

The interior concept was developed together with interior designer firm Gensler, from Las Vegas. Important themes for Gensler – land, sky and sea – return in this concept and are expanded with the themes sun, rain and wind.

Land: The building rises from a landscape in which the parking areas form the petals of the flower. The boundaries of the parking areas flow from the smooth lines of the building. In this way, the building is inextricably connected to the site.

Sky: The wooden construction forming the roof is visible in the heart of the building and forms a sculptural starry sky at night.

Sea: The traditionally crafted main supporting structure refers to the Netherlands’ shipbuilding heritage.

Sun, rain and wind: Rainwater is collected in the ‘calyx’ of the flower-shaped roof for the grey-water system of the building. The roof is covered with PV film, which converts light into electricity. The flower-shaped lighting sculptures in the parking areas not only catch the sun, but also the wind, providing fresh air and ventilation for the building.

23 ©Barwerd_van_der_Plas.jpg
Restaurant ©Barwerd van der Plas
31 ©Barwerd_van_der_Plas.jpg
Sportsbar ©Barwerd van der Plas
29 ©Barwerd_van_der_Plas.jpg
Highlimit room ©Barwerd van der Plas
26 ©Barwerd_van_der_Plas.jpg
Poker room ©Barwerd van der Plas

Fantasy façade

The façade is made up of a grid of glass disks, alternating with a grid of smaller metal elements. These have a duotone coating, which means that the building to change colour as the visitor moves around it. From the road, the casino becomes a chameleon, projecting a vibrant image during the day thanks to its richly coloured surface.

The glass disks are mounted on the façade in different positions. As a result, the façade can be easily opened up, depending on the need for daylight.

The large glass discs are equipped with LEDs. By night they illuminate the façade in a spectacular fashion, highlighting the flower-shaped structure of the casino architecture. The LED façade is fully dynamic and programmable, and can be adjusted to express different themes.

08 - Holland Casino Venlo exterior MVSA Architects ©Corné Clemens resized copy.jpg
Fragment facade ©Corné Clemens
MC-Holland-Casino-Venlo---facade-fragment.jpg
Fragment facade
02 - Holland Casino Venlo exterior MVSA Architects ©Corné Clemens.jpg
Holland Casino at night ©Corné Clemens

Intimate interaction

An interactive building, the new casino has been fully designed for existing and new users. Maximizing the user experience both during the day and at night was the most important point of departure for the design. One of the possibilities is the tailored Holland Casino app, which allows optimal response to needs and maximises service.

Factsheet

Holland Casino Venlo

1_Holland Casino Venlo 1e paal_MVSA Architects©suitable images
  • ADDRESS

    Holland Casino Venlo, Floralaan 7, Venlo

  • CLIENT

    Holland Casino

  • DESIGN

    MVSA Architects

  • CONTRACTOR

    Laudy Bouw en Ontwikkeling bv

  • BVO

    9,900 m2

  • DESIGN

    2017

  • START CONSTRUCTION

    2019

  • COMPLETION

    2021

Save
Accept all

We use cookies to improve your experience and personalise the content and ads you see. By selecting ‘accept all’, you agree to the use of cookies. If you would like to know more please read our Privacy policy. You can manage the cookies used for you here.

Accept All Cookies